Apa Ada Hal??

...

Ahad, 29 Mac 2015

TERKINI DI OPENBOXMALAYSIA 2014



29 Mac 2014 :: Assalamualaikum.. Setelah hampir 10 Bulan blog ini tidak beroperasi, kini saya selaku admin di sini membuka semula blog ini.

 Terima kasih kepada pelanggan saya yang masih bersetia meneruskan langganan pakej account biarpun tuan puan tidak dapat info terus daripada blog saya. (Berhubung melalui SMS dan juga Whatsapp sahaja).

[[ Rakaman Video Dari Openbox X5 :: 29 MAC 2014 ]] Untuk makluman semua pelanggan, terkini di Openbox Malaysia menawarkan pakej Openbox Z5 dan Openbox A6 Pro, yang mana kedua dua ini boleh dikatakan setanding dengan Decoder yang memakai Enigma 2 seperti Dreambox DM800 HD dan Dreambox DM800 SE.

 Kenapa Memilih Openbox Z5, Skybox A6 dan Openbox A6 Pro? (( UPDATE 10 NOVEMBER 2014))

Antara kelebihan pada kedua dua decoder ini adalah :


1) Anda dapat menyaksikan siaran AstrXX Full Channel. (Kecuali Astro First, Best dan Channel2 HD). 





2) Anda dapat pilih siaran rancangan yang disukai dengan mengetahui rancangan apakah yang dapat ditonton pada waktu itu. (Sedangkan SkyboX F3, Skybox F5 hanya ada list siaran sahaja).

3) Anda boleh tonton Youtube, dengan memilih quality gambar seperti 720p, 360p, dan 144p (utk quality rendah), bergantung kepada kelajuan internet tuan tuan. 

4) Anda boleh menonton lebih 300 channel IPTV dari pelbagai Negara !! Yaaa.. anda tak perlu langgan IPTV Unifi, kerana pakai decoder ini sudah cukup utk anda menonton rancangan IPTV. 






5) Anda boleh playback Video, Mp3, Image (JPG), Games !! .. Anda juz cucuk pendrive yang telah di isi movie ke dalam pendrive, terus cucuk pada lubang USB pada decoder. Tekan button Media, terus dapat tengok Movie kegemaran anda !! 

6) Ada Google Map, ada weather, ada Video On demand dan Web Photo Sharing !!.. Jika anda kaki upload gambar ke internet dan biasanya anda review dan playback secara online di laptop, kini TIDAK PERLU LAGI. Boleh playback direct secara online dari Openbox Z5,Openbox A6 Pro dan Skybox A6. 

7) Ada dua port USB, jika 1 nak cucuk broadband, satu lagi nak layan USB pada pendrive pun tak jadi masalah. (F3 dan F5 hanya ada satu port USB sahaja)

8) Terkini Funtion pada Openbox Z5,Openbox A6 Pro dan Skybox A6, seperti Al-Quran, DLNA, Daily Motion, NEws, Vimeo, Veio, Livestream,DMI, Aljazeera, EX.UA dan KatinaTV!!

9) Sudah pastinya boleh rekod, boleh Tukar subtitle, boleh alihsuaraaaaa ~!!




Harga Openbox Z5 Skybox A6 Openbox A6 Pro

 untuk Pakej Normal Account adalah seperti berikut

1. Openbox Z5 / Skybox A6  + Remote + Kabel HDMI + 3 Bln langganan = RM440 
2. Openbox Z5 / Skybox A6  + Remote + Kabel HDMI + 6 Bln langganan= RM480
3. Openbox Z5 / Skybox A6 + Remote + Kabel HDMI + 1 Bln langganan (premium Account) = RM390


(STOK OPENBOX X5 SUDAH TIADA DAN DIHENTIKAN PENGELUARANNYA DI KILANG. DAN OPENBOX Z5 MENGGANTIKAN X5 SECARA KESELURUHANNYA)

1. Openbox A6 Pro + Remote + Kabel HDMI + 3 Bln langganan = RM450
2. Openbox A6 Pro + Remote + Kabel HDMI + 6 Bln langganan= RM490
3. Openbox A6 Pro + Remote + Kabel HDMI + 1 Bln langganan (premium Account) = RM400



[[ -= Beza OPENBOX Z5 & OPENBOX A6 PRO & SKYBOX A6 =- ]]

1.     Secara keseluruhannya, tiada perbezaan ketara dari segi kualiti gambar, antara keduanya.



2.     Perbezaan hanyalah pada design sahaja. Funtion dalamannya adalah sama.Tak lebih dari itu.

 APA BEZA Normal Account dengan Premium Account? 

 1) Pakej Normal Account boleh direnew setiap 1 bulan (RM35), atau 3 bulan (RM90), atau 6 bulan (RM150). Pakej ini adalah pacuan daripada pendua server, iaitu Nline. Nline bermaksud provider server tidak memiliki kad kad yang dishare, sebaliknya bergantung kepada kad kad yang disewa daripada owner server yang memiliki kad astr0x. Jadi kadangkala berlaku scratch pada gambar, atau keluar perkataan scrambled. Apapun semua siaran dapat dilihat seperti biasa, cuma kadangkala berlaku gangguan. Dari segi kualiti, bleh bagi 4 bintang, atau 85% utk performace quality.

 2) Pakej Premium Account boleh direnew setiap 1 bulan (RM45) Dari segi kestabilan dan performance, pakej yang premium Account adalah lebih mantap, stabil, dan boleh dikatakan 5% sahaja scratch dan jarang sangkut sangkut. Ini kerana pakej ini mempunyai pacuan terus kepada Kad iaitu provider server memiliki kad sepenuhnya, dan kad kad ini akan di up ke server terus tanpa sebarang nline (pendua server). Para customer akan dapat account premium (vvip cline) secara direct. Jadi boleh dikatakan 95% pakej ini adalah Terbaik dan pelanggan boleh berpuas hati.. Dari segi kualiti, bleh bagi 5 bintang, atau 95% utk performace quality.

 Saranan saya : Kebiasaan masalah yg timbul seperti masalah Scrambled, masalah crack/cd calar pada screen adalah berpunca daripada pakej server yg tidak berkualiti.. Saya sendiri telah pakai pakej nline server provider, dan cline direct dari kad. Memang berbeza. Apapun bergantung kepada customer utk decide yang mana terbaik bergantung kepada bajet masing masing.

 Selepas tamat 3 bulan pertama itu, maka anda hendaklah melanggan 1 bulan @ 3 bulan @ 6 bulan (bergantung kepada pakej) utk lihat siaran. Dan jika pakej premium account, ia akan tamat setiap 2 bulan. Tarikh tamat akan diberitahu kepada pelanggan semasa pembelian, dan jika saya sempat, saya akan maklumkan 1 minggu sebelum tamat langganan pelanggan.


Note : Tuan tuan boleh sms/ whatsapp saya terus sebagaimana nombor yang tertera. Saya akan merespon dengan kadar yang pantas dan menjawab pertanyaan tuan tuan. Juga boleh tinggalkan di ruangan komen. 





[-= Klik Utk Baca Selanjutnya =- ]

Rabu, 25 Jun 2014

Rayyan Reload : Berminat Menjadi Agent Topup Master Agent?? Atau Agent Percuma??



Assalamualaikum dan salam sejahtera...

 Kepada sesiapa berminat untuk menjadi Agent Topup, boleh hubungi saya untuk detail.. Anda hanya perlu membayar RM45 (PROMOSI HARI RAYA !! Harga standard Master Dealer RM200!!) untuk menjadi Agent Topup seumur hidup, yang mana anda akan dapat kelebihan untuk reload / topup dengan harga yang murah !!.. Sama ada untuk kegunaan sendiri, ataupun menjualnya, itu terpulang kepada anda.. ~!!

Jika anda seorang Mahasiswa / Guru sekolah, boleh lah anda menjual topup kepada kawan kawan/Guru dengan harga pasaran biasa tanpa tambahan wang, dan anda akan mendapat keuntungan berdasarkan percent seperti contoh di bawah :

Sbg Contoh Percent Keuntungan :

1) Celcom 4% : Cth : Reload Celcom RM10 hanya bermodalkan RM9.60. Reload Celcom RM20 hanya bermodalkan RM19.20 !!

2) Maxis 3% : Cth : Reload Celcom RM10 hanya bermodalkan RM9.70. Reload Maxis RM20 hanya bermodalkan RM19.40 !!

3) Digi 2% : Cth : Reload Celcom RM10 hanya bermodalkan RM9.80. Reload Digi RM20 hanya bermodalkan RM19.60 !!

4) Umobile 4% : Cth : Reload Celcom RM10 hanya bermodalkan RM9.60. Reload Umobile RM20 hanya bermodalkan RM19.20 !!

5) TuneTalk 4% : Cth : Reload Celcom RM10 hanya bermodalkan RM9.60. Reload TuneTalk RM20 hanya bermodalkan RM19.20 !!

6) XOX 4% : Cth : Reload Celcom RM10 hanya bermodalkan RM9.60. Reload XOX RM20 hanya bermodalkan RM19.20 !!

7) Bayar Bill semua jenis Telco seperti Maxis, Celcom, Digi, Umobile dengan dapat komisyen RM0.30 bagi setiap bil !!

8) Bayar Bill Astro dengan dapat komisyen RM0.30 bagi setiap bil !!

Daftar segera untuk menjadi Agent.. Hanya RM45 seumur hidup (Standard RM200 utk menjadi agent). Dan anda akan dapat menikmati harga-harga murah di atas. Ini lah cara kedai Telefon/Topup mendapat keuntungan jualan topup. Kini anda pula sebagai Tokey!!

Antara kelebihan lain : Anda akan dapat satu web Server untuk mengetahui keuntungan dan lain2, disamping ANDA BOLEH ADD AGENT DI BAWAH ANDA SENDIRI !!! INILAH KELEBIHAN MENJADI MASTER DEALER KERANA ANDA BOLEH ADD AGENT DI BAWAH ANDA!!

Cara topup pula sangat mudah.. Anda sms arahan topup ke no server, secara otomatik reload akan masuk ke nombor anda atau no pelanggan anda.. satu report akan dihantar kepada anda untuk pengesahan topup telah dikreditkan ke nombor pelanggan tersebut.. mudah bukan???

Sila Hubungi saya, Rayyan Shah, di 013-3498 598 untuk keterangan lanjut..

========================================================================

AGENT PERCUMA??? : Pendaftaran di buka sekarang.. Cuma percent adalah separuh daripada percent yang diberikan kepada Master Dealer..(pakej berbayar RM45)... Sila hubungi saya untuk pendaftaran PERCUMA!!



[-= Klik Utk Baca Selanjutnya =- ]

Khamis, 15 Mei 2014

16 Mei 2014 : Masalah Kehilangan Siaran??



16 Mei 2014:




Assalamualaikum, dan salam sejahtera.

Baru baru ini, pengguna pengguna box satelit telah mengalami masalah kehilangan channel channel tertentu pada siaran AstrX dan merasakan ia berlaku disebabkan oleh gangguan pada langganan. Sebenarnya masalah ini tidak berpunca daripada langganan tuan tuan.

Masalah ini berlaku disebabkan pihak AstrX telah mengupdate beberapa transponder tertentu, dan menyebabkan channel channel seperti :


  1. AstrX Ria
  2. AstrX Prima
  3. TV Hijrah
  4. AstrX Box Office 1
  5. AstrX Box Office 2
  6. Nikoledion
  7. NHK
  8. AstrX Super Sport
  9. dan lain lain..
telah scrambled.


CARA MENGATASI

Perkara ini mudah sahaja untuk diatasi. Apa yang perlu tuan tuan lakukan adalah melakukan Scanning semula satelit untuk mendapatkan semula siaran siaran tersebut.


Setelah di scan, anda akan dapati channel channel itu akan wujud, tetapi berada di belah hujung hujung pada list siaran. Maka, anda boleh melakukan modifikasi susunan siaran dengan melakukan Edit Channel, dan meletakkan pada kedudukan yang dikehendaki.

MAKLUMAN

Para pelanggan saya boleh terus menghubungi saya untuk mendapatkan list siaran terkini sekiranya membuat pembelian sebelum 1 April.. (Pembelian semasa telah diupdate). Saya akan berikan kepada tuan tuan list siaran terkini untuk di update pada box tuan tuan. Dan tuan tuan tak perlu melakukan proses scanning, kerana proses ini memerlukan susunan semula.
 


[-= Klik Utk Baca Selanjutnya =- ]

Rabu, 2 April 2014

Hukum Menggunakan Openbox, Skybox, Dreambox

Penerangan daripada Ustaz Azhar Idrus berkenaan Hukum Menggunakan Openbox, Skybox, dan Dreambox disisi Syara'



Harap penerangan ini jelas.

[-= Klik Utk Baca Selanjutnya =- ]

Selasa, 7 Mei 2013

Skybox F5 dan Openbox X5 .. Tercanggih Tahun 2013





[[ -= Beza Skybox F3 DAN F5 dgn Openbox S10  ]]

1.     F3 kualiti gambar lebih cantik. Pakai 1080_p, sementara S10 pakai 1080_i

2.    F3 ada funtion wireless. Maknanya leh buat sambungan direct pakai Wifi Bridge tanpa kabel Lan. (Boleh rujuk di link ini, Klik DISINI)

3.    Lubang USB di depan, kalo S10 design utk lubang USB adalah di belakang.

4.  Latest ( 1/11/2012), boleh stream Youtube~!!



[[ -= Beza SKYBOX F3 dgn SKYBOX F5 =- ]]

1. Skybox F5 boleh support GPRS, bermakna boleh sambungkan broadband stick pada decoder skybox  F5 terus tanpa pakai 3G Router. Cuma configuration die masih tidak sesuai dengan broadband stick yang ada di Malaysia.

2. Skybox F5 tidak ada apa-apa button pada decoder, sila rujuk gambar di bawah. Jadi full control adalah pada remote sahaja. Jika remote rosak, atau hilang, maka tuan/puan tidak boleh tukar siaran TV.. Berbanding Skybox F3, masih ada button pada decoder seperti Arrow kiri kanan atas bawah, Ok Button, Menu Button, Power Button. Jadi masih boleh tukar siaran menggunakan decoder.

Harga adalah tambahan RM10 utk Skybox F5 berbanding Skybox F5.


[[ -= Beza SKYBOX F3 & F5 dgn OPENBOX X5 =- ]]

1.  Openbox X5 lebih banyak funtion, iaitu boleh tengok Youtube, VOD, Email, Google Map, Games dan Web Photos. F3 dan F5 sama sekali tidak dapat utk application ini kecuali Youtube sahaja.




2. List channel Openbox X5 lebih friendly user, dimana pengguna boleh mengetahui terus rancangan pada list channel, yang sudah tentunya memudahkan pengguna.



( klik gambar utk besarkan )


3. Ada dua port USB, F3 dan F5 hanya ada satu port USB sahaja.

[[ HARGA UPDATE MAC 2014]]

Harga utk Skybox F3/F5  dan Openbox X5 untuk Pakej Normal Account adalah seperti berikut :
1. SkyBox F3/F5 + Remote + Kabel HDMI + 3 Bln langganan  =RM440
2. SkyBox F3/F5 + Remote + Kabel HDMI + 6 Bln langganan =RM480

3. Openbox X5 + Remote + Kabel HDMI + 3 Bln langganan = RM480
4. Openbox X5 + Remote + Kabel HDMI + 6 Bln langganan= RM520

Harga utk Skybox F3/F5  dan Openbox X5 untuk Pakej Premium Account dalah seperti berikut :


1. SkyBox F3/F5 + Remote + Kabel HDMI + 2 Bln langganan  =RM480
2. Openbox X5 + Remote + Kabel HDMI + 2 Bln langganan= RM520

 APA BEZA Normal Account dengan Premium Account?

1) Pakej Normal Account boleh direnew setiap 1 bulan (RM35), atau 3 bulan (RM90), atau 6 bulan (RM150). Pakej ini adalah pacuan daripada pendua server, iaitu Nline. Nline bermaksud provider server tidak memiliki kad kad yang dishare, sebaliknya bergantung kepada kad kad yang disewa daripada owner server yang memiliki kad astr0x. Jadi kadangkala berlaku scratch  pada gambar, atau keluar perkataan scrambled. Apapun semua siaran dapat dilihat seperti biasa, cuma kadangkala berlaku gangguan. Dari segi kualiti, bleh bagi 4 bintang, atau 85% utk performace quality.

2) Pakej Premium Account boleh direnew setiap 2 bulan (RM90) Dari segi kestabilan dan performance, pakej yang premium Account adalah lebih mantap, stabil, dan boleh dikatakan 5% sahaja scratch dan jarang sangkut sangkut. Ini kerana pakej ini  mempunyai pacuan terus kepada Kad iaitu provider server memiliki kad sepenuhnya, dan kad kad ini akan di up ke server terus tanpa sebarang nline (pendua server). Para customer akan dapat account premium (vvip cline) secara direct. Jadi boleh dikatakan 95% pakej ini adalah Terbaik dan pelanggan boleh berpuas hati.. Dari segi kualiti, bleh bagi 5 bintang, atau 95% utk performace quality.

Saranan saya : Kebiasaan masalah yg timbul seperti masalah Scrambled, masalah crack/cd calar pada screen adalah berpunca daripada pakej server yg tidak berkualiti.. Saya sendiri telah pakai pakej nline server provider, dan cline direct dari kad. Memang berbeza. Apapun bergantung kepada customer utk decide yang mana terbaik bergantung kepada bajet masing masing.


Selepas tamat 3 bulan pertama itu, maka anda hendaklah melanggan 1 bulan @ 3 bulan @ 6 bulan (bergantung kepada pakej) utk lihat siaran. Dan jika pakej premium account, ia akan tamat setiap 2 bulan. Tarikh tamat akan diberitahu kepada pelanggan semasa pembelian, dan jika saya sempat, saya akan maklumkan 1 minggu sebelum tamat langganan pelanggan.

Tambahan : Anda mahu bertanya mengenai Quota Broadband? Sila hubungi saya atau tinggalkan email. Saya akan detailkan di email/call/sms/whatsapp anda.

P/S : Kepada yang komen ke blog saya dan masuk ke approaval comment, saya akan membacanya dan membalas email tuan/ puan terus ke Inbox email tuan/puan. Tak perlu tunggu approaval dari saya kerana Inbox Msg Comment saya sudah mencecah 200 lebih komen.. Jadi sekali lagi, diharapkan Tuan/puan boleh check email tuan terus. Harap maklum. ( saya akan terima approaval komen via henset, jadi saya boleh terus balas pertanyaan ke email tuan/puan.

[-= Klik Utk Baca Selanjutnya =- ]

Isnin, 1 Oktober 2012

Decoder Skybox F3, Decoder lebih baik daripada Openbox S10.


TENGOK ASTRU0O FULL CHANNEL DENGAN HARGA YANG MURAH MENGGUNAKAN DECODER SKYBOX F3 ~!!

Anda perlu ada decoder Skybox F3 yang tidak memerlukan anda melanggan lagi dengan astru0, tak perlu anda pakai kad astru0, dan tak perlu ada ape ape kaitan kontrak lagi dengan astru0. Hanya dengan bayaran 6 bulan sekali atau 1 tahun, maka anda dapat tengok full channel (lebih kurang dalam 110++ channel kecuali channel HD) sampai muntah..




Apa yang menarik decoder F3 berbanding S10 dan S12?? Sila rujuk link ini utk mengetahui mengenai produk Openbox S10 : KLIK DI SINI

1) F3 ni pakai Dual-Core CPU, 396 MHz MIPS Processor.

2) Decoder ini support 1080p/1080i/720p/570p/576i/480p sedangkan S10 support 1080i/720p/570p/576i/480p. Ini bermakna kualiti gambar F3 lebih cantik daripada S10. (Pakai 1080_P, sedangkan S10 pakai 1080_i sahaja)

3) Skybox F3 ni juga support Wireless. Jadi pengguna boleh buat pilihan sama ada nak pakai guna Kabel Lan atau guna Wireless USB seperti (TP Link WN727 150 Mbps) utk dapatkan sambungan ke internet.

4) Lubang USB berada di hadapan, berbanding S10 yang berada di belakang.

========================================================================
Apa yang anda perlukan?

1. Piring Satelit (Piring Astr0u pun OK, tak kira warna Silver Atau Hitam (Beyond),  Centralize Dish (bg yang dok apartment)sama sahaja) - Jika tiada, boleh dapatkan di Kedai TV berdekatan, minta kedai TV buat pemasangan kerana kebiasaan kedai TV adalah agent Astr0u dan boleh buat pemasangan piring sahaja tanpa melanggan dengan Astr0u.

2. Internet Connection - Unifi/ Streamyx / P1 /Maxis Fiber/ Mobile Broadband >512kbps & Stabil (384kbps pernah diuji, dan stabil jika Streamyx). (( Sila tinggalkan email di ruangan komen utk tahu lanjut))

3. Perlu ada 1 port di Router Modem untuk disambung secara LAN ke Decoder Skybox F3.

=======================================================================



Selain itu, decoder ini juga berfungsi seperti S10, seperti :

1) Boleh rekod Movie.

2) Boleh dijadikan player ( Play Avi / Mkv / Avi / Mp3 )

3) Boleh baca subtitle & Alih suara

4) HD PVR, menggunakan kabel HDMI.

5) Boleh Stream Youtube ~!! (Latest Update 1/11/2012)

Harga Decoder F3 adalah seperti di bawah :

Decoder SkyBox F3 + Remote + Kabel HDMI + 3 bulan langganan  = RM500 RM440
Decoder SkyBox F3 + Remote + Kabel HDMI + 6 bulan langganan  = RM540 RM480

Selepas tamat 6 bulan pertama itu, maka anda hendaklah melanggan 6 bulan berikutnya utk tengok siaran. Saya akan maklumkan seminggu sebelum 6 bulan/1 tahun pertama anda tamat, dan anda hendaklah membayar kepada saya RM90 (jatuh RM30 sebulan) utk dapatkan access 3 bulan berikutnya dan RM150 (jatuh RM25 sebulan) utk dapatkan access 6 tahun berikutnya.

P/S : Kepada yang komen ke blog saya dan masuk ke approaval comment, saya akan membacanya dan membalas email tuan/ puan terus ke email tuan/puan. Tak perlu tunggu approaval dari saya. Tuan/puan boleh check email tuan terus. Harap maklum. ( saya akan terima approaval komen via henset, jadi saya boleh terus balas pertanyaan ke email tuan/puan.










[-= Klik Utk Baca Selanjutnya =- ]

Rabu, 1 Ogos 2012

Tgk Astro Channel : OpenBox S10 dan DreamBox DM500 Murah!!


Bagi sape yg berminat nak tgk siaran Astro Full Channel. (Bonus Astro First!! Update 20 Mei 2012)

Apa yang anda perlukan?


1. Piring Satelit (Piring Astro pun OK)

2. Internet Connection - Streamyx / P1 / Mobile Broadband >512kbp & Stabil

3. Perlu ada 1 port di Router untuk disambung ke Dreambox / atau OpenBox.

Harga :

OpenBox S10 HD PVR: RM670 termasuk sewa utk 6 bulan (Astr0 First pada setiap hujung minggu-Latest ) - Kehabisan Stok, sila ke SINI


OpenBox S10 HD PVR: RM770 termasuk sewa utk 1 Tahun (Astro First pada setiap hujung minggu-Latest ) - Kehabisan Stok, sila ke SINI


Dreambox model DM500: RM600 termasuk sewa utk 6 bulan(Astr0 First pada setiap hujung minggu-Latest )- Kehabisan Stok, sila ke SINI

Setting semua siap. Just Plug and Play. Then tengokk!!

ps : 6 bulan berikutnya dibayar sekaligus. RM35 sebulan. Total RM210 (6 bulan)

ATAU : 1 Tahun berikutnya dibayar sekaligus. RM25 sebulan. Total RM300 (1 Tahun)

Selepas tamat 6 bulan/1 Tahun pertama itu, maka anda hendaklah melanggan 6 bulan/1 tahun berikutnya utk tengok siaran. Saya akan maklumkan seminggu sebelum 6 bulan pertama anda tamat (Atau anda leh rujuk pada decoder anda, disitu diletakkan tarikh), dan anda hendaklah membayar kepada saya RM210 (atau RM35 sebulan) utk dapatkan access 6 bulan berikutnya ATAU RM300 (RM25 sebulan) utk dapatkan access 1 tahun berikutnya.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX



Kelebihan Openbox berbanding DreamBox:


1. Openbox pakai HD. Gambar lebih cantik dari Dreambox (pakai plug 3 wayar merah,puting, kuning).


2. Openbox boleh rekod macam Astro beyond. Tp dreambox takleh.


3. Openbox boleh baca subtitle. Tapi dreambox takleh.


4. Openbox boleh dijadikan sebagai Video Player. Cerita yang didownload daripada internet yg memakai format Avi / Mkv / Mp4 boleh dimainkan di Player Openbox. Dreambox x boleh sama sekali.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

kelebihan DreamBox berbanding OpenBox plak :


1. Tajuk cerita tak keluar bila tekan ok utk channel list di OpenBox. hanya keluar


channel list. Tetapi di DreamBox boleh keluar terus tajuk di channel list.


Tgk video di bawah :

DreamBox

OpenBox XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Soalan selalu ditanya : 


1) Ni pakai stream TV guna internet ke? 
 Jwpn : TIDAK. Just pinjam beberapa Kilobyte sahaja utk pass through satelit. Tu je. Jika anda pakai streamyx, ia sama sekali tidak menjejaskan kelajuan internet. 

2) Jadi pakai broadband pun boleh lah? 
 Jwpn : Ya. Boleh. Cuma kena bagitau saya dahulu sama ada anda pakai broadband atau streamyx utk memudahkan setting terus ke dreambox/ openbox. 

3) Kalo saya takde salah satu drp yg diperlukan spt saya tiada piring Astro, boleh ke tgk jugak? Jwpn : Tak boleh. Tu syarat wajib.

4) Betul ke semua channel Astro leh tgk? 
 Jwpn : Betul. Cuma pakej bawah Beyond seperti siaran HD (HBO HD, ESPN HD dll) tak dapat tengok lah. Tapi ESPN dan HBO biasa itu memang dapat tengok. Sekarang ni, siap pakej terbaru yg mana customer yg beli dengan saya dapat BONUS Astro First pada setiap hujung minggu!!.(Update 20 Mei 2012)

5) Kualiti gambar?
Jwpn : Bagi decoder Dreambox, ia sebijik macam Astro. Bagi OpenBox, lagi cantik dari dekoder Astro dan Decoder Dreambox kerana ia pakai wayar HD.

6) Tapi TV aku takde HD. TV lama skit. Takde tempat cucuk HD. Boleh ke pakai openBox?
Jwpn : Boleh tu boleh. Cuma kena pakai wayar 3 colour tu lah. (Kuning, putih,merah). Jadi kualiti sama macam decoder Astro dan decoder Dreambox lah.

7) Saranan ko TV apa elok? 
 Jwpn : Mane-mane TV je. Semua ok. Cuma bagi OpenBox tu better yang ada sambungan HD lah, baru puas hati gambar lawa. 

8) Ehh.. ni tak salah disisi undang-undang ke?? 
 Jwpn : TAK SALAH. Untuk pengetahuan, Dreambox dan OpenBox ni macam komputer juga ada memori ada motherboard dan lain-lain. Ia bukanlah 100% TV satelit yg hanya guna piring tertentu, tetapi dia memerlukan sambungan LAN dari modem. Jadi dari sudut ini ia tidaklah menyalahi akta. Ibarat kata melihat TV online di Internet. Bezanya DreamBox dan OpenBox direka khusus utk menarik line internet direct ke sambungan piring utk dapatkan siaran televisyen tertentu.
Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 merupakan satu Akta berkenaan undang-undang siber dan dibentuk sebagai satu rangkakerja bagi campurtangan kerajaan Malaysia dalam memantau industri komunikasi dan multimedia. Aktiviti-aktiviti dan perkhidmatan-perkhidmatan yang dikawal di bawah Akta ini termasuk penyiaran tradisional, telekomunikasi dan perkhidmatan atas talian, termasuk kemudahan dan rangkaian yang digunakan dalam memberikan perkhidmatan tersebut, serta kandungan yang dibekalkan menerusi kemudahan-kemudahan dan rangkaian tersebut.

Bagaimanapun, tiada peruntukan di dalam Akta ini yang membenarkan penapisan Internet. Di bawah Rang Jaminan MSC Malaysia (MSC Malaysia Bill of Guarantees), Kerajaan Malaysia berikrar tidak akan menapis Internet. Dalam usaha mengekang penyebar khabar angin menggunakan komunikasi elektronik, peruntukan Seksyen 233 menyebut seseorang boleh didenda "tidak melebihi RM 50,000.00 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan hendaklah juga boleh didenda selanjutnya RM 1,000.00 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan." Namun semakan ke atas peralatan Dreambox dan Openbox di dapati ia menggunakan talian internet. Kerajaan Malaysia telah berikrar tidak akan menapis kandungan internet di Malaysia.
9) Leh tanye,, Apa beza dengan Parabola? 
 Jpwn : Parabola sangat berbeza dengan OpenBox / DreamBox. Parabola ini hanya sekali kos, pasang sekali dan digunakan seumur hidup tanpa bayaran. Free sampai seumur hidup. DreamBox / OpenBox dikenakan bayaran bulanan iaitu sebanyak RM30 sebulan (bayar 6 Bulan sekali). 

Utk pembelian pertama DreamBox dan OpenBox adalah sekali pakej 6 bulan. Kedua : Parabola dapat siaran daripada Indonesia, Pakistan, China, Taiwan dll. Ia lebih kepada TV seluruh dunia. Siaran Astro tiada pada Parabola. Sementara Dreambox dan OpenBox memang disesuaikan dengan channel-channel tertentu.

 Ketiga : Memasang Parabola adalah menyalahi undang-undang telekomunikasi Malaysia. Sementara Dreambox / Openbox tidak menyalahi undang-undang. Pemasangan Dreambox / Openbox adalah dengan sambungan kombinasi TV + Dish + LAN. Sementara Parabola hanyalah TV + Dish. Dreambox dan Openbox tidak boleh dipasang sekiranya tiada line internet, tetapi Parabola boleh dipasang tanpa line internet. LAGI BERITA MENGENAI PARABOLA DI SINI Cakera parabola tidak dibenarkan kerana menerima siaran negatif 

 KUALA LUMPUR: Orang awam tidak dibenarkan menggunakan cakera parabola untuk menerima siaran televisyen luar negara kerana bahan siaran berkenaan memberi kesan negatif kepada rakyat, demikian Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Joseph Salang Gandum berkata cakera parabola hanya dibenarkan diguna di kawasan pedalaman dan di tempat yang tidak dapat dihubungi oleh perkhidmatan talian tetap.

 "Di kawasan pedalaman, cakera parabola dipakai secara meluas untuk mendapatkan data dan perkhidmatan jalur lebar melalui alat dikenali 'Very Small Aparture Terminal' atau VSAT," katanya menjawab soalan Datuk Seri Panglima Abdul Ghafur Salleh (BN-Kalabakan). Anggota Parlimen tersebut bertanya mengenai penggunaan cakera parabola yang masih tidak dibenarkan kerajaan sedangkan maklumat dan hiburan pada masa kini sudah tiada sempadan. Salang memberitahu dewan penggunaan cakera parabola dibenarkan hanya bagi tujuan pendidikan jarak jauh dan korporat untuk acara tertentu. 

 Timbalan menteri itu menolak andaian Abdul Ghafur dalam soalan tambahannya bahawa penggunaan cakera parabola tidak dibenarkan kerana kerajaan ingin menjaga kepentingan syarikat televisyen berbayar ASTRO. "Sekatan penggunaan cakera parabola bukan kerana mahu menjaga ASTRO disebabkan undang-undang sekatan sudah pun ada sebelum ASTRO, malah ini adalah fakta yang tidak boleh diragui oleh mana-mana pihak", katanya. Kepada soalan Datuk Idris Haron (BN-Tangga Batu) yang bertanya mengenai tahap keselamatan data dan maklumat bagi pengguna telefon pintar Blackberry, Salang berkata pengguna alat tersebut termasuk bagi pegawai kerajaan perlu dijaga dengan menghad penggunaannya kepada komunikasi tidak sensitif atau yang tidak melibatkan rahsia kerajaan. 

 Katanya, walaupun tahap keselamatan menerusi penggunaan Blackberry diawasi ketat pihak pengeluar, Research In Motion (RIM) dan tidak mungkin dapat diakses dengan mudah oleh pihak lain, namun pengguna perlu menitik beratkan aspek keselamatan dalam berkomunikasi. "Pengguna Blackberry perlu sentiasa berwaspada kerana setiap sistem komunikasi mempunyai kelemahan masing-masing serta rahsia tidak dapat dijamin sepenuhnya," katanya. -- BERNAMA 

10) Tapi takde beza ke gambar dia berbanding Astro. Ko biar betul? 
 Jwpn : Takde beza langsung. Sebijik. Tak sangkut. Tak caya leh tgk sini : DreamBox  

 OpenBox  

 Contoh Rekod guna OpenBox : The Legend Of Bruce Lee <--- Cth rekod. Klik disitu. 

  P/S : Kepada yang komen ke blog saya dan masuk ke approaval comment, saya akan membacanya dan membalas email tuan/ puan terus ke email tuan/puan. Tak perlu tunggu approaval dari saya. Tuan/puan boleh check email tuan terus. Harap maklum. ( saya akan terima approaval komen via henset, jadi saya boleh terus balas pertanyaan ke email tuan/puan.


[-= Klik Utk Baca Selanjutnya =- ]